Smiljanićeva 31, Beograd
011/ 240 62 89
narmush@yahoo.com

Koliko traju novogodišnje odluke?

Koliko traju novogodišnje odluke?

Nova godina je vremenska prekretnica kod koje zastanete i osvrnete se za godinom iza vas, šta ste sve postigli ili možda niste a želeli ste, i kako to promeniti. Nova godina donosi novu šansu. Neki svakog prvog januara prave spisak novih želja, ali mnogi u novu godinu ulaze bez zacrtanih ciljeva.

Nova godina je trenutak za svečana obećanja. Bićemo bolji, mršaviji, bogatiji, uspešniji. Pesimisti kažu da je Nova godina samo novi početak uz stare navike i probleme, a optimisti veruju da imaju novu priliku za uspeh i izbor.

Statistika pokazuje da tokom praznika neki od nas dobiju i do četiri kilograma. Ko sve kreće posle praznika da vežba i zašto je važno da počnemo što pre?

“Najbitnija je odluka da se krene sa fizičkom aktivnošću jer kreću svi, neki kreću, neki nastavljaju, ali je najbitnije istrajati u samoj odluci jer samo kontinuirana i umerena fizička aktivnost tri-četiri puta nedeljno, ili svakodnevno po 20 minuta dovodi nas do željenog zdravlja, dobrog zdravlja, pa samim tim i željenog izgleda i upravo je to ono što svako treba sebi da poželi u novoj godini”, kaže profesor sporta i fizičkog vaspitanja Nemanja Armuš.

Pored toga što građani Srbije nisu dovoljno fizički aktivni, a zbog toga smo onda i bolesniji, zabrinjava i podatak da je u našoj zemlji sve više zavisnika od alkohola. U rešavanju ozbiljnih problema ne bi smelo da bude odlaganja, poručuje struka.

“Ono što zaista stoji jeste da se posle svih ovih praznika, znači na nekom novom početku, poveća broj ljudi koji se jave i leči, ali to je nedovoljno, sam datum ništa ne znači. Zato je preporuka svima koji imaju problem sa zavisnošću da ništa ne ostavljaju za sutra”, ističe psihijatar i predsednik Zajednice klubova lečenih alkoholičara Srbije, dr Aleksandar Vujošević.

“Prelazak iz jednog perioda u drugi nameće pitanje bilansiranja: šta sam uradio, šta nisam, zašto jesam, a čemu stremim, šta želim… Ovo je doba godine kada svi jedni drugima želimo sve najlepše i kada zamišljamo da nam je život bajka, ali ako napravimo dobru procenu šta je realno i napravimo spisak realnih ciljeva, onda će to za nas biti veoma korisno”, navodi psihoterapeut prof. dr Nevena Čalovska-Hercog.

Stručnjaci poručuju da nas u ostvarivanju novogodišnjih odluka neretko koči i namera jer mnogi ne planiraju ozbiljno da se posvete promenama, već spisak prave kao ritual, ili novogodišnju zanimaciju. Kod nekih, novogodišnje odluke traju koliko i novogodišnja euforija, ne duže od nedelju dana.

“Potrebno je sačuvati veru u promenu, jer promene će se sigurno dogoditi, koliko uspemo da budemo dijazneri, arhitekte, u toj meri ćemo uspeti da ostvarimo ciljeve”, kaže Nevena Čalovska-Hercog.

Tako da, ukoliko još niste, još nije kasno da napravite svoj spisak planova i želja jer 2017. je tek počela.

Izvor: rts.rs

No Comments

Add your comment