Smiljanićeva 31, Beograd
011/ 240 62 89
narmush@yahoo.com

Kako doživeti duboku starost?

Kako doživeti duboku starost?

Ako se pogleda starosna mapa sveta, najduže se živi u ekonomski najrazvijenijim delovima planete, poput Japana i nekih evropskih zemalja, a najkraće u zemljama Zapadne i Centralne Afrike. Prema podacima britanskih istraživača, u bogatijim zemljama u proseku se živi devet godina duže. Iz godine u godinu, i u Srbiji je životni vek sve duži. Kako doživeti duboku starost?

Stručnjaci raznih oblasti daju različite savete, ali zajednički poručuju da su za dug i kvalitetan život potrebni sređeni porodični odnosi, umerenost u jelu i piću, zadovoljstvo na poslu, mnogo prijatelja. Može da pomogne i kućni ljubimac, a važna je i dobra genetika. Tajna dugovečnosti je u umerenosti, a za zdrav duh i telo važno je vežbati. Iako se dame ne pitaju za godine, tajna Vesninog izgleda krije se i u 25 godina vežbanja joge.

Instruktorka Vesna Senić ističe da je joga dobra za celo telo, psihofizički, i deluje da se organizam podmladi. Dodaje da je dobra protiv stresa i u svim životnim uslovima, a otkrila je da će uskoro napuniti 55 godina.

Profesor sporta i fizičkog vaspitanja Nemanja Armuš navodi da sa 75 minuta teških vežbi tj. vežbi snage – ili 150 minuta kardio, odnosno aerobnih vežbi – produžavamo život, odnosno smanjujemo rizik od smrti za 30 odsto. To znači da sa samo dva treninga nedeljno možemo da produžimo život, tvrdi Armuš.

Pedesetih godina 20. veka muškarci u Srbiji u proseku su živeli 58 godina, a žene 61. Skoro sedam decenija kasnije, životni vek je u proseku 15 godina duži, a žene su i dalje dugovečnije. Međutim, često zaboravljamo da, iako je životni vek produžen, nije produžena mladost, već starost, odnosno godine koje provodimo sa raznoraznim hroničnim bolestima.

Zahvaljujući napretku medicine, ostarele ili bolesne organe i delove tela možemo da zamenimo, a sa lica uklonimo bore…

Doc. dr Zoran Baščarević, direktor Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“ ističe da kada jednom zglobna hrskavica propadne, još uvek nema pravog rešenja da nova poraste. „Pokušavamo sa matičnim ćelijama, imamo i dobre rezultate, ali daleko je to od nečega što možemo reći da je rešenje. Dakle, čuvajte svoj skelet, prema njemu se ponašajte obazrivo, sa pažnjom i ljubavlju i on će da uzvrati“, savetuje dr Baščarević.

Direktor kardiohirurgije KCS doc. dr Svetozar Putnik podseća da je genetika nešto na šta se ne može uticati. „To je nešto što je zapisano, ali na sve drugo možete – uticajem na redukciju faktora rizika imate šansu da vam srce i krvni sudovi budu u skladu sa godinama koje imate, ili čak i ispod toga“, dodaje dr Putnik.

Šanse za proslavu 100. rođendana veće su nego ranije. Najduže se živi u Južnoj Koreji, Francuskoj i Japanu. Koristeći 21 matematički model da predvide kako će se razvijati očekivani životni vek u 35 razvijenih zemalja, britanski istraživači objavili su i da će Južnokorejke, do 2030. najverovanije prve preći prosečnu starosnu granicu od 90 godina.

Izvor: rts.rs

No Comments

Add your comment